Що таке МДФ?

Що таке МДФ?

Опубліковано Гру. 02, 2018

Коли продавці у меблевому магазині кажуть, що ті чи інші меблі виготовлені з МДФ, багатьом людям залишається лише здогадуватись, що це таке і чим воно краще чи гірше від інших варіантів. Спробуємо розібратись у цьому питанні.

Як виготовляють ДСП та МДФ?

Деревостружкова плита (ДСП, або тирсоплита, як кажуть) — давно відомий матеріал, що багато десятиліть використовується у виробництві меблів. Технологія його виготовлення доволі проста: подрібнену на стружку деревину змішують з клеєвою основою та пресують у великі листи, товщиною від 16 мм і більше. Для надання привабливого зовнішнього вигляду листи ДСП ламінують різноманітними плівками. Плівки можуть мати колір і текстуру, подібну до різних порід натурального дерева, або мати однотонне забарвлення — біле, блакитне тощо.

Матеріал, який ми називаємо МДФ, теж виготовляється з натуральної деревини. Назва МДФ відповідає абревіатурі англійською мовою MDF, Medium Density Fibreboard, що в перекладі означає “деревоволокниста плита середньої щільності”. Як бачимо, українська абревіатура ДВПСЩ звучить жахливо, її важко вимовити. Напевне, саме тому і прижився термін МДФ. Не будемо змінювати усталених понять, а розглянемо, як виготовляють цей матеріал.

Заводи з виробництва МДФ у якості сировини також використовують дерево. Його обкоровують, подрібнюють до певного розміру, просівають і сортують, потім промивають, обробляють гарячою парою та підсушують. Цю масу у спеціальній установці, яка називається дефібратором, подрібнюють до стану дрібнісінького порошку, майже пилу. Отримані таким чином деревні волокна змішують з клеєм та формують так званий “килим” – шар волокнисто-клейової маси потрібної товщини. Цей килим підпресовують, а відтак пресують за допомогою гідравлічних пресів та при високій температурі. У цих умовах відбувається ущільнення волокнистої основи за рахунок власних лігнінів та клейових добавок. Утворені таким чином великі листи чорнової МДФ шліфують, обрізають до потрібного розміру та складують.
На відміну від ДСП, ламінування або інше декорування МДФ відбувається вже після того, як зі шліфованої плити потрібної товщини виготовлять необхідну деталь.

Деталі з ДСП завжди мають плоску поверхню, у більшості випадків прямокутної форми. Деталям з МДФ можна надавати будь-якого вигляду: круглих, опуклих, увігнутих, різьблених. Вже після того, як на МДФ-поверхню нанесли потрібний вид декору, її ламінують у спеціальних вакуумних установках, або фарбують.
Технологічні відмінності у виробництві призвели до появи унікальних можливостей обробки МДФ плити. Її можна фрезерувати, різьбити, надавати різних об’ємних форм.

Як відрізнити меблі з ДСП та МДФ?

Плита МДФ завжди ламінується тільки з однієї — лицьової — сторони. Торцеві частини деталей з МДФ зазвичай скруглені та вкриті тією ж плівкою, що і фасадна частина. Торці ДСП-деталей прямолінійні, закриті ПВХ — крайкою. Це найперші візуальні відмінності, що впадають в око. На зрізі МДФ плита має однорідну структуру сірувато-коричневого кольору, плита ДСП — неоднорідна, помітні часточки деревини різних відтінків.

Які переваги мають меблі з МДФ?

Меблі з МДФ на вигляд не поступаються меблям з натурального дерева, часто їх навіть не можна відрізнити на перший погляд. Проте вони значно дешевші від натуральних.

МДФ більш екологічно чистий матеріал у порівнянні з ДСП, оскільки не виділяє формальдегідних випарів.

Порівняно з ДСП, ці меблі дещо дорожчі, але мають набагато цікавіший вигляд та більше можливостей для різноманітних дизайнерських рішень.

©2024 TREE-S - меблі на замовлення в м. Рівне